Landelijk wonen kenmerkt haar interieur door de gezellige en gemoedelijke sfeer. Zodra je binnenkomt geeft het je waarschijnlijk meteen een thuisgevoel. Daardoor is het ook één van de populairste interieurstijlen binnen Nederland. Ben jij benieuwd welke kenmerken jouw interieur landelijk maakt? Lees dan snel verder!

Wat is een landelijke stijl?

Van oorsprong komt deze landelijke stijl vooral veel voor in het platteland. De nostalgie en het buitenleven staan erg centraal binnen dit interieurstijl. Je ziet dan ook veel natuurlijke materialen terugkomen met rustige basic kleuren. Echter wordt deze woonstijl niet meer beperkt bij huizen op het platteland. Ook in steden zie je het landelijke interieurstijl steeds meer voorkomen en niet gek natuurlijk!  De stijl geeft namelijk een gevoel van warmte, geborgenheid en elegantie. 

De basis kleuren

De basis tinten die voornamelijk terugkomen binnen het kleurenpalet zijn wit, taupe, natuurlijke kleuren en  verschillende soorten bruin en grijstinten. Dit wilt niet zeggen dat je ook meteen beperkt bent tot deze kleuren. Integendeel! Het kan juist de ruimte zelfs een beetje breken om gebruik te maken kleurrijke tinten. Het advies is om wel een basiskleur te kiezen en vervolgens te werken met kleurrijke accessoires.

Natuurlijke materialen

Het gene wat het landelijk interieur erg typeert zijn voornamelijk de natuurlijke materialen. Het eerste wat je meteen zal opvallen als je deze interieurstijl binnen loopt, is dat er veel houten elementen aanwezig zijn. Dit kunnen verschillende soorten hout zijn zoals eiken, berken of beukenhout. Vaak wordt dit ook gecombineerd met steen materialen. Denk bijvoorbeeld aan houten steunbalken gecombineerd met een graniet stenen vloer.

Landelijke accessoires

Ook in de meubels en accessoires zie je vaak natuurlijk materialen in terug. Zo staat er in een woning met een landelijk interieur vaak een grote eiken tafel met boomstamblad. Voor accessoires kun je denken aan bijvoorbeeld rustieke houten fruitschaal, fotolijstjes of een grote houten pot met planten daarin.  

Verder wordt er ook veel gebruik gemaakt van linnen, katoen, wol en riet. Door bijvoorbeeld aan een gebreide plate of schapenvacht te draperen over een fauteuil, krijg je meteen een knusse en warme sfeer. De accessoires zijn één van de belangrijkst kenmerken binnen het landelijk wonen. Dit zorgt namelijk voor het huiselijke gevoel.

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een duidelijk beeld wat de kenmerken zijn van landelijk wonen. Besef wel dat het creëren van jouw perfecte landelijke interieur tijd nodig heeft om te groeien, zodat het uiteindelijk persoonlijk en eigen wordt.