Een Scandinavisch interieur is nog steeds een enorme trend en niet gek natuurlijk! Het heeft een erg rustige en minimalistische uitstraling, maar tegelijkertijd wordt er ook veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en heeft het een prachtig kleurenpalet. Dit maakt het tot de perfecte combinatie. In deze blog vertel ik je 10 typische kenmerken van een scandinavisch interieur.

1. Clean en simplistisch

De basis van een Scandinavisch interieur is vrij minimalistisch en straalt vooral rust uit. Er wordt vooral veel gebruik gemaakt van witte tinten. De meubels in het interieur hebben vaak een strakke en minimalistische vormgeving. Dit draagt bij voor een opgeruimde en rustige uitstraling. Verder wordt er ook niet zo snel gebruik gemaakt van grote opvallende meubels, zoals bijvoorbeeld grote salontafels. Wat je vaak ziet is dat er dan gebruik wordt gemaakt van kleine ronde bijzettafeltjes.

2. Zachte en natuurlijke tinten

In tegenstelling tot een minimalistische interieurstijl, wordt er bij een Scandinavische interieurstijl gebruik gemaakt van zachte en natuurlijke tinten. Dit geeft het niet iets meer sfeer. Denk bijvoorbeeld aan pasteltinten, grijstinten en aardetinten. Probeer deze kleuren dan ook in het achterhoofd te houden als je nieuwe meubels en accessoires gaat uitzoeken.

4. Heel veel hout

Iets wat niet mag ontbreken in een Scandinavische interieur is hout. Of je nu gaat voor een houten vloer, meubels of accessoires dat maakt in principe niet veel uit. In principe is elke houtsoort wel geschikt. Indien je een woning hebt met weinig natuurlijk licht, raden we aan om voor lichte houtsoorten te kiezen zoals bijvoorbeeld beuken of berkenhout.

3. Vloerkleden en plaids

Het is misschien niet de meest typische kenmerk binnen een Scandinavische interieur, maar je ziet het wel veel terugkomen. Door gebruik te maken van kleedjes en vloerkleden geeft het net iets meer sfeer en warmte.

2. Veel natuurlijk licht

Natuurlijk licht is een van de main things wat deze stijl zo typeert. In Scandinavië is lichtinval erg belangrijk. De zon schijnt daar namelijk maar een paar uur per dag en daar willen ze optimaal gebruik van maken. Niet elk huis heeft helaas grote ramen waar het licht goed doorheen kan komen. De lichte kleuren van het Scandinavische interieur doet natuurlijk al heel wat met de uitstraling. 

5. Veel groen

Om wat leven in het interieur te brengen wordt er ook veel gebruik gemaakt van groene planten. Denk hierbij aan kamerplanten met grote grove bladeren. Een voorbeeld hiervan is de Monstera. Ook wel bekend als de gatenplant. Door de diep groene kleur met groot glanzende bladeren en interessante vormen is het een erg populaire keuze. Ben je niet zo’n held in het verzorgen van planten? Cactussen of een simpele lijst met daarop de afbeelding van de Monstera doet het ook altijd goed.

6. Simpele accessoires

In deze interieurstijl zul je niet zo snel tierelantijntjes in terug vinden. Houd het strak en simpel en laat die kleine friemeltjes achterwege. Zet bijvoorbeeld een grote pot met een plant daarin in de hoek van de kamer, een paar kaarsjes (niet te veel) en je bent zo ver al klaar. Houd wanddecoratie ook zo minimalistisch mogelijk.